r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongaars parlement stemt voor afschaffing Europees parlement in huidige vorm

dinsdag 19 juli 2022, 16:51
Viktor Orban
Bron: The Council of the European Union

BOEDAPEST (ANP/DPA) - Het parlement van Hongarije heeft voor afschaffing gestemd van het Europees parlement in zijn huidige vorm. De oproep van de rechts-nationalistische Fidesz-partij van premier Viktor Orbán kreeg de steun van 130 Fidesz-leden in het parlement met 234 zetels. Vijftig afgevaardigden stemden tegen.

Fidesz stelt voor om de rechtstreekse verkiezingen voor het Europees parlement te vervangen door een systeem waarbij de nationale parlementen van de 27 lidstaten van de Europese Unie de leden benoemen. De door Fidesz gedomineerde volksvertegenwoordiging ging ook akkoord met het schrappen van de doelstelling van een "steeds hechtere unie" uit de verdragen van de EU.

Onder Orbán raakte Hongarije in conflict met EU-instellingen en andere lidstaten, die vinden dat hij de democratie uitholt. De regeringsleider houdt vol dat hij de Hongaarse soevereiniteit en Europese christelijke waarden verdedigt, die bedreigd zouden zijn door een "kosmopolitische en technocratische EU". Hij wil de EU terugbrengen tot een puur economische unie en alle stappen naar politieke integratie ongedaan maken.

Delen

Terug naar boven