r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Start onderhandelingen EU-lidmaatschap Noord-Macedonië en Albanië

dinsdag 19 juli 2022, 3:30
Dimitar Kovacievski (Premier Noord-Macedonie), Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Buurlanden Noord-Macedonië en Albanië beginnen in Brussel de toetredingsonderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie1. De twee Balkanlanden zijn al geruime tijd kandidaat-lid en hebben met toenemend ongeduld op dit moment gewacht. Beide premiers, Dimitar Kovačevski van Noord-Macedonië en Edi Rama van Albanië, reizen voor de aftrap naar Brussel af. Ze worden om 09.00 uur verwelkomd door de voorzitter van de Europese Commissie2, Ursula von der Leyen3.

Noord-Macedonië diende al begin 2004 een aanvraag in om tot de EU-club te mogen toetreden en werd eind 2005 kandidaat-lid. Maar daarna volgde een lang parkoers vol hindernissen voor de deelrepubliek van het vroegere Joegoslavië. De aangrenzende EU-landen Griekenland en Bulgarije lagen dwars en het land moest zijn naam wijzigen van Macedonië in Noord-Macedonië. In 2009 diende Albanië een aanvraag in voor EU-lidmaatschap. Het land werd kandidaat-lid in 2014. De twee landen werden voor het traject naar het EU-lidmaatschap aan elkaar gekoppeld.

Nu alle belemmeringen zijn opgeheven, kan het echte werk beginnen. De onderhandelingen behelzen 35 hoofdstukken die de landen moeten afwerken, bijvoorbeeld over vervoer en landbouw. Ze moeten de gemeenschappelijke wetten en regels van de EU invoeren en aan voorwaarden voldoen over democratie, mensenrechten en economie. Dat kan allemaal nog eens jaren duren.

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 3. 
  Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
   

Terug naar boven