r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel sust zorgen over EU-sancties Rusland

maandag 18 juli 2022, 18:14
Informal video conference of Foreign Affairs Ministers on the situation in Ukraine
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie1 hoeft niet te wanhopen over de gevolgen van de sancties die zij Rusland heeft opgelegd. En zij moet evenmin verslappen in het aanpakken van dat land, onderstreept EU-buitenlandchef2 Josep Borrell3 na overleg met de buitenlandministers van de EU-landen.

Borrell spreekt zich met nadruk uit tegen "Europese leiders die hebben gezegd dat de sancties een vergissing waren". Hij verwijst naar critici als de Hongaarse premier Viktor Orbán4. Volgens hen snijdt de EU vooral zichzelf in de vingers. De Russische economie en oorlogsmachine lijken vooralsnog minder te lijden onder de strafmaatregelen dan in Brussel was verwacht en gehoopt.

Maar de sancties treffen Rusland wel degelijk, zegt Borrell, die afgelopen dagen al strooide met cijfers die dat zouden moeten aantonen. Hij relativeert dan weer de tol die Europa betaalt door hogere kosten van energie, een grote klacht van de critici van de sancties. Na het overleg met de buitenlandministers haalde hij zelfs een grafiek tevoorschijn om te tonen dat de olieprijs sinds de aankondiging van een Europees olie-embargo juist is gedaald.

De 'sanctiemoeheid' die sommigen in de EU bespeuren kan Europa zich niet veroorloven, waarschuwt de hoogste diplomaat van de unie. Daar gokt de Russische president Vladimir Poetin5 juist op, zo weet hij zeker. Borrell vraagt om "strategisch geduld".

De buitenlandministers bogen zich in Brussel over een aantal aanscherpingen van de sancties. Maar het gaat eigenlijk vooral om het dichten van mazen in de eerdere maatregelen, stelt Borrell. Geen van de EU-landen heeft tot dusver bezwaar gemaakt. Hun ambassadeurs bespreken nu de details.

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
   
 • 3. 
  Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
   
 • 4. 
  Viktor Orbán (1963) is sinds 29 mei 2010 minister-president van Hongarije. Hij is leider van de centrumrechtse/christendemocratische partij Fidesz. Orban speelde een belangrijke rol bij de overgang van Hongarije van het communisme naar de democratie. Hij was oprichter van Fidesz, aanvankelijk een liberale jongerenbeweging. In 1990 werd hij lid van het Hongaarse parlement. Als leider van Fidesz-Hongaarse Volksparij werd hij in 1998 premier, tot 2002. Daarna was hij tot 2010 oppositieleider.
   
 • 5. 
  Vladimir Poetin (1952) is sinds 7 mei 2012 president van de Russische Federatie. Eerder was hij dat in de periode 1999-2008. In de jaren 2008-2012 was hij premier. Poetin begon zijn loopbaan bij de Russische geheime dienst en werkte met name in de DDR. Vanaf 1991 kreeg hij bestuurlijke en administratieve functies in Sint Petersburg en was hij een naaste medewerker van president Jeltsin. Ook leidde hij nog enige tijd de nieuwe geheime dienst van Rusland.
   

Terug naar boven