r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU koopt nog eens ruim 50.000 vaccins tegen apenpokken

maandag 18 juli 2022, 13:07
injectiespuit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie1 heeft 54.530 extra doses van een vaccin tegen het apenpokkenvirus ingekocht. Lidstaten die ze nodig hebben kunnen zich in Brussel melden. Er zijn volgens de Europese Commissie2 nu 7000 gerapporteerde gevallen van de ziekte in de EU, maar het vaccin is vrij schaars.

Eerder kocht de EU al bijna 110.000 vaccins tegen de apenpokken in. Zes lidstaten hebben inmiddels aanspraak gemaakt op 25.000 doses, waaronder Duitsland, Spanje en België. In Nederland is vooralsnog voldoende voorraad.

Eurocommissaris Stella Kyriakides3 (Volksgezondheid) zegt bezorgd te zijn over het snelgroeiend aantal apenpokkengevallen in de EU. "We hebben nu meer dan 7000 gevallen in de EU, een toename van bijna 50 procent sinds een week geleden. We hebben daar snel op gereageerd door doses zeker te stellen." Het gaat om vaccins van het Deense bedrijf Bavarian Nordic.

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 3. 
  Stella Kyriakides (1956) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie namens Cyprus. In de Commissie-Von der Leyen heeft zij de portefeuille gezondheid en voedselveiligheid. Zij was voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid van het Cypriotische parlement voor de centrumrechtse partij DISY. Van huis uit is mevrouw Kyriakides psychologe. In het Cypriotische parlement was zij ondervoorzitter van de commissie voor Volksgezondheid.
   

Terug naar boven