r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Veel EU-landen hebben nog amper Russische tegoeden bevroren

zondag 17 juli 2022, 14:59
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Veel Europese landen hebben nog amper financiële middelen van Rusland en van rijke Russen bevroren sinds Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen. Dat heeft Eurocommissaris Didier Reynders1 (Justitie) volgens persbureau Bloomberg gezegd.

"Er zijn zes lidstaten die het werk doen", zei hij. "We hebben een situatie waarin sommige lidstaten ons veel informatie verstrekken, andere geven ons informatie over zeer lage bedragen" en "het wordt ingewikkelder als bepaalde landen niet communiceren".

Volgens Reynders zijn Duitsland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, België en Luxemburg goed voor 12,7 miljard van de 13,9 miljard euro die inmiddels is bevroren in de Europese Unie, terwijl de EU 27 lidstaten telt. De Belg vindt dat andere landen er meer werk van moeten maken om Russisch geld vast te zetten.

De Nederlandsche Bank2 (DNB) heeft nog niet zo lang geleden laten weten dat banken in Nederland tot half juni voor 1,2 miljard euro aan Russische tegoeden hadden bevroren of tegengehouden. Maar het is niet helemaal duidelijk hoe die cijfers zich verhouden tot de bedragen die Reynders noemt. In Duitsland zei minister van Financiën Christian Lindner in juni dat er in zijn land bijna 4,5 miljard euro was bevroren.

REPO, een speciale werkgroep die voor de landen aan de sancties werkt, becijferde eind vorige maand dat er wereldwijd al meer dan 330 miljard dollar aan financiële middelen was vastgezet. Het zou gaan om 30 miljard dollar aan middelen van oligarchen en 300 miljard dollar van de centrale bank in Moskou. Ook zijn er verschillende luxe jachten en andere bezittingen in beslag genomen.

Delen


  • 1. 
    Didier Reynders (1958) is sinds 1 december 2019 lid van de Commissie-Von der Leyen. Als Eurocommissaris is hij belast met justitie. De heer Reynders is een Waalse liberaal en voorman van MR (Mouvement Réformateur). Hij was advocaat, directeur van de Belgische Spoorwegen en Kamerlid en werd in 1999 minister van Financiën. Dat bleef hij tot 2011 toen hij minister van Buitenlandse Zaken werd.
     
  • 2. 
    Deze instelling is de centrale bank van Nederland. Het maakt deel uit van het Europees Stelsel van Centrale Banken. De Nederlandsche Bank NV (DNB) houdt toezicht op banken, bewaakt de financiële stabiliteit in Nederland en adviseert de regering.
     

Terug naar boven