r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie start rechtszaak tegen Hongarije om lhbti-wet

vrijdag 15 juli 2022, 15:30
gewijzigd
Regenboog vlag en EU-vlaggen
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een rechtszaak tegen Hongarije over een wet die volgens de commissie de rechten van homoseksuelen en transgenders schendt. De regering in Boedapest heeft tot nu toe geen bevredigende uitleg gegeven over de geruchtmakende lhbti-wet, zegt het dagelijks EU-bestuur. Ook voor het uit de lucht halen van de kritische zender Klubradio stapt de commissie naar het Europees Hof van Justitie.

De lhbti-wet moet tegengaan dat minderjarigen, zoals kinderen op school of door boeken en films, in aanraking komen met homoseksualiteit, transgenders en geslachtsverandering. Ook bestaat in het land de verplichting een waarschuwing te plakken op bijvoorbeeld een kinderboek waarin een lesbisch meisje voorkomt.

De commissie waarschuwde Hongarije al twee keer dat het 'propagandaverbod' en de verplichte waarschuwing moeten worden ingetrokken, omdat de wet lhbti'ers discrimineert en de vrijheid van meningsuiting schendt. "De bescherming van kinderen is een absolute prioriteit voor de EU", stelt de commissie. Maar de Hongaarse wet bevat bepalingen die niet gerechtvaardigd of disproportioneel zijn om dat doel te bereiken, aldus de commissie.

De regering van premier Viktor Orbán krijgt ook een rechtszaak aan de broek omdat ze de grootste onafhankelijke zender van het land monddood heeft gemaakt. De weigering begin 2021 van een nieuwe zendvergunning voor Klubradio nadat de oude was verlopen, is volgens de commissie op "hoogst twijfelachtige gronden" genomen. Klubradio was een van de laatste Hongaarse media die de regering-Orbán kritisch volgden.

Het leeuwendeel van de Hongaarse media is de afgelopen jaren tot spreekbuis van de regering gemaakt, opgedoekt of overgenomen door bondgenoten van Orbán.

Het EU-hof kan boetes en dwangsommen opleggen.

Delen

Terug naar boven