r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie start rechtszaak tegen Hongarije om lhbti-wet

vrijdag 15 juli 2022, 15:30
gewijzigd
Regenboog vlag en EU-vlaggen
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie1 begint een rechtszaak tegen Hongarije over een wet die volgens de commissie de rechten van homoseksuelen en transgenders schendt. De regering in Boedapest heeft tot nu toe geen bevredigende uitleg gegeven over de geruchtmakende lhbti-wet, zegt het dagelijks EU2-bestuur. Ook voor het uit de lucht halen van de kritische zender Klubradio stapt de commissie naar het Europees Hof van Justitie3.

De lhbti-wet moet tegengaan dat minderjarigen, zoals kinderen op school of door boeken en films, in aanraking komen met homoseksualiteit, transgenders en geslachtsverandering. Ook bestaat in het land de verplichting een waarschuwing te plakken op bijvoorbeeld een kinderboek waarin een lesbisch meisje voorkomt.

De commissie waarschuwde Hongarije al twee keer dat het 'propagandaverbod' en de verplichte waarschuwing moeten worden ingetrokken, omdat de wet lhbti'ers discrimineert en de vrijheid van meningsuiting schendt. "De bescherming van kinderen is een absolute prioriteit voor de EU", stelt de commissie. Maar de Hongaarse wet bevat bepalingen die niet gerechtvaardigd of disproportioneel zijn om dat doel te bereiken, aldus de commissie.

De regering van premier Viktor Orbán4 krijgt ook een rechtszaak aan de broek omdat ze de grootste onafhankelijke zender van het land monddood heeft gemaakt. De weigering begin 2021 van een nieuwe zendvergunning voor Klubradio nadat de oude was verlopen, is volgens de commissie op "hoogst twijfelachtige gronden" genomen. Klubradio was een van de laatste Hongaarse media die de regering-Orbán kritisch volgden.

Het leeuwendeel van de Hongaarse media is de afgelopen jaren tot spreekbuis van de regering gemaakt, opgedoekt of overgenomen door bondgenoten van Orbán.

Het EU-hof kan boetes en dwangsommen opleggen.

Delen


 • 1. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 2. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 3. 
  Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.
   
 • 4. 
  Viktor Orbán (1963) is sinds 29 mei 2010 minister-president van Hongarije. Hij is leider van de centrumrechtse/christendemocratische partij Fidesz. Orban speelde een belangrijke rol bij de overgang van Hongarije van het communisme naar de democratie. Hij was oprichter van Fidesz, aanvankelijk een liberale jongerenbeweging. In 1990 werd hij lid van het Hongaarse parlement. Als leider van Fidesz-Hongaarse Volksparij werd hij in 1998 premier, tot 2002. Daarna was hij tot 2010 oppositieleider.
   

Terug naar boven