r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie stelt importverbod voor van Russisch goud

vrijdag 15 juli 2022, 16:45
gewijzigd
Goudstaven

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie1 heeft een nieuwe reeks strafmaatregelen tegen Rusland opgesteld, inclusief een importverbod van Russisch goud in de EU. Ook zal een aantal personen en bedrijven aan de bestaande sanctielijst worden toegevoegd, die bovendien met een half jaar wordt verlengd tot eind januari 2023, heeft de commissie bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU spreekt van een "onderhoudspakket", waarin een aantal al bestaande maatregelen als straf voor de Russische invasie in Oekraïne wordt verduidelijkt of aangescherpt. Het is ook beter afgestemd op de sancties van andere landen, vooral die van de G7-groep. Het gaat dan met name om de Verenigde Staten, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7, waarvan ook EU-landen Duitsland, Frankrijk en Italië lid zijn, spraken vorige maand op een top in Duitsland onder meer af om de export van Russisch goud te gaan boycotten.

De goudexport leverde Rusland vorig jaar omgerekend zo'n 14,6 miljard euro op. Het edelmetaal is naast fossiele energiebronnen als olie, gas en kolen een belangrijk exportproduct van Rusland.

Onderdeel van de voorstellen, die door de lidstaten unaniem moeten worden goedgekeurd, is het aantrekken van de controle op de uitvoer van goederen die niet alleen voor vreedzame doelen kunnen worden gebruikt, en op de export van geavanceerde technologieën.

"De EU-sancties zijn taai en komen hard aan", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell2 in een verklaring. "We blijven ons richten op kringen rond president Poetin en het Kremlin. De maatregelen van vandaag spiegelen die van onze internationale partners inclusief de G7. Ik zal ook nog meer individuen en bedrijven voorstellen van wie we bezittingen bevriezen en mogelijkheden om te reizen beperken."

Tot nu toe is de EU zes sanctiepakketten overeengekomen. Naar verwachting wordt het "onderhoudspakket" inclusief de goudboycot maandag door de ministers van Buitenlandse Zaken besproken.

Delen


  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
     
  • 2. 
    Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
     

Terug naar boven