r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Estlandse premier Kallas dient ontslag in, wil direct nieuw kabinet formeren

vrijdag 15 juli 2022, 11:00
Kaja KALLAS
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC1) - De Estlandse premier Kaja Kallas2 heeft het ontslag van haar regering aangeboden. Sinds 3 juni regeerde haar kabinet in een minderheidsregering omdat toen progressief-liberale partij Eesti Keskerakond uit de coalitie werd gezet. Kallas is voornemens een nieuw kabinet te vormen met andere partijen, maar daarvoor moest eerst het ontslag van de bestaande regering worden ingediend.

Kallas, die zelf de leider is van de centrumrechtse Hervormingspartij, is sinds 26 januari 2021 premier van Estland. Haar kabinet viel uit elkaar vanwege een verschil van inzicht over het sociaal beleid en welvaartsbeleid, werd die partij uit de coalitie gezet. Kallas zal nu op zoek gaan naar een nieuwe coalitie met de conservatief-liberale Isamaa en de sociaaldemocratische SDE.

Naar verwachting zal het Estlandse parlement vandaag nog in een buitengewone zitting bijeenkomen om Kallas een nieuw mandaat te geven om een nieuwe coalitie te zoeken. Een nieuwe formatie zal naar verwachting snel verlopen, dus de kans is groot dat Estland snel een nieuwe regering heeft.

Delen


  • 1. 
    De centrale redactie van PDC IA verzamelt en bewerkt informatie voor nieuws- en agendavoorzieningen via diverse media en voor uiteenlopende doelgroepen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van zowel digitale als gedrukte bronnen. De centrale redactie biedt behalve een actuele eerstelijnsvoorziening ook veel achtergrondinformatie.
     
  • 2. 
    Kaja Kallas (1977) is sinds 26 januari 2021 premier van Estland. Zij is lid van de Hervormingspartij (liberalen) en leidt een centrumrechtse coalitie. Mevrouw Kallas was lid van het Europees Parlement (2014-2018) en werd in 2018 partijleider. Zij is een dochter van oud-eurcommissaris Siim Kallas.
     

Terug naar boven