r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

European Citizens’ Initiative presence at the PrinsjesFestival, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 17 september 2022 10:00
plaats Den Haag
organisatie Europese Commissie (EC)

Start date : 17/09/2022

End date : 17/09/2022

Where:

The Hague, Netherlands

European Commission,

Culture, education and youth, Justice and citizens’ rights,

  • Events/Conf/Fairs

Attendees of the PrinsjesFestival, a week-long democracy festival (14-21 September), can visit the European Citizens’ Initiative (ECI) stand in the PrinsjesMarkt (17/9) and learn more about how to actively get involved in participatory democracy in the EU.

Main page


Delen

Inhoud

1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven