r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italiaanse premier Draghi stapt op, President weigert ontslag

donderdag 14 juli 2022, 20:12
ECOFIN Council - Special ministerial meeting on the Single Resolution Fund
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP/AFP) - De president van Italië weigert het ontslag van premier Mario Draghi. De 74-jarige regeringsleider had president Sergio Mattarella gezegd te willen vertrekken nadat een coalitiepartij niet had meegedaan aan een cruciale vertrouwensstemming.

De president wil dat Draghi zich tot het parlement wendt om een ​​duidelijk beeld te krijgen van de politieke situatie, aldus een verklaring van het kantoor van Mattarella. Mogelijk blijkt dan of er nog een meerderheid is om door te gaan.

Draghi kan een nieuwe stemming organiseren om alsnog steun van alle coalitiepartners te krijgen. Ook kan hij proberen een nieuwe coalitie te smeden. Anders komen er waarschijnlijk dit najaar verkiezingen. Die stonden gepland voor volgend jaar.

Draghi's regering had eerder op de dag een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen, maar coalitiepartij Vijfsterrenbeweging weigerde deel te nemen. Draghi had vooraf gezegd dat hij geen regering wil leiden zonder steun van de Vijfsterrenbeweging, die tot voor kort de grootste partij in het parlement was.

"De coalitie van nationale eenheid die deze regering steunde bestaat niet langer", zei hij. De voorwaarden en het vertrouwen om door te gaan met de coalitieregering zijn er volgens Draghi niet meer.

De stemming ging onder meer over een miljardenpakket dat de hoge energieprijzen en de inflatie draaglijker moet maken voor de bevolking. De Vijfsterrenbeweging van oud-premier Guiseppe Conte zei het plan onvoldoende te vinden, en voegde daaraan toe dat het de partij niet ging om het vertrouwen in de regering.

Draghi, oud-president van de Europese Centrale Bank, kwam vorig jaar februari aan de macht en is de zesde premier van Italië in tien jaar.

Delen

Terug naar boven