r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mario Draghi stapt op als premier Italië na politieke crisis

vrijdag 15 juli 2022, 8:11
gewijzigd
Mario Draghi
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP/AFP/RTR) - Mario Draghi stapt op als premier van Italië vanwege een politieke crisis. De 74-jarige politicus biedt donderdagavond zijn ontslag aan aan president Sergio Mattarella nadat een coalitiepartij een cruciale stemming had gemeden.

Wat er nu gaat gebeuren is onzeker. De president kan hem vragen een nieuwe stemming te organiseren om alsnog steun van alle coalitiepartners te krijgen. Anders komen er waarschijnlijk in het najaar verkiezingen. Die stonden gepland voor volgend jaar.

Draghi's regering had eerder op de dag een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen, maar coalitiepartij Vijfsterrenbeweging weigerde deel te nemen. Draghi had vooraf gezegd dat hij geen regering wil leiden zonder steun van de Vijfsterrenbeweging, die tot voor kort de grootste partij in het parlement was.

"De coalitie van nationale eenheid die deze regering steunde bestaat niet langer", zei hij. De voorwaarden en het vertrouwen om door te gaan met de coalitieregering zijn er volgens Draghi niet meer.

De stemming ging onder meer over een miljardenpakket dat de hoge energieprijzen en de inflatie draaglijker moet maken voor de bevolking. De Vijfsterrenbeweging van oud-premier Guiseppe Conte zei het plan onvoldoende te vinden, en voegde daaraan toe dat het de partij niet ging om het vertrouwen in de regering.

Draghi, oud-president van de Europese Centrale Bank, kwam vorig jaar februari aan de macht en was de zesde premier van Italië in tien jaar.

Delen

Terug naar boven