r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU verduidelijkt transportregels Kaliningrad na klachten Rusland

woensdag 13 juli 2022, 18:33
gewijzigd
Vladimir Putin, Charles Michel
Bron: The Council of the European Union

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie heeft verduidelijkt wat de Europese sancties tegen Rusland betekenen voor het door de

EU omsloten Kaliningrad. Zo hoopt zij de hoogopgelopen ruzie tussen Litouwen en Rusland over de enclave te sussen. Litouwen noemt de nieuwe uitleg overbodig en vreest dat die de indruk wekken dat Brussel voor Moskou zwicht.

Rusland klaagt dat Litouwen goederen bestemd voor Kaliningrad niet langer doorlaat. Het EU-land zou verder gaan dan de sancties voorschrijven en het spoorwegvervoer tussen Ruslands belangrijke marinehaven aan de Oostzee en het moederland afknijpen.

Onder meer cement, staal en hout mogen nog steeds per trein door Litouwen naar Kaliningrad, verklaart de commissie. Ook al is de export van deze goederen, die onder de sancties vallen, van Rusland naar de EU verboden. Litouwen moet goederentreinen nog wel inspecteren, om bijvoorbeeld te beletten dat Rusland spullen meestuurt die ook militair kunnen worden gebruikt. De hoeveelheden moeten ook binnen grofweg de perken van de afgelopen drie jaar blijven. Over de weg mogen de gesanctioneerde goederen sowieso niet naar Kaliningrad.

Brussel hield ook de afgelopen tijd vol dat Litouwen zich gewoon aan de sancties hield, maar zag zich toch genoodzaakt die te verduidelijken. Moskou beticht Vilnius ervan bijvoorbeeld het spoorvervoer naar Kaliningrad zo uitvoerig te inspecteren dat het feitelijk op een blokkade neerkomt. De commissie wil volgens EU-bronnen onnodige kou uit de lucht halen, maar niet toegeven aan ongegronde Russische klaagzangen en dreigementen.

Litouwen neemt de nieuwe uitleg over, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Maar de vorige richtlijnen waren "acceptabeler". De transportregels "kunnen de ongerechtvaardigde indruk wekken dat de transatlantische gemeenschap zijn houding en sanctiebeleid tegen Rusland matigt". Vilnius, dat vreest na Oekraïne zelf een prooi te worden van zijn grote buur, is een van de felste voorvechters van een krachtig optreden tegen Rusland.

De Europese Commissie sprak eerder op de dag tegen dat zij met Rusland onderhandelt over de kwestie. Zij reageerde op uitlatingen van het Kremlin, dat zei "vooruitgang" te verwachten. "Uiteraard onderhandelen we hierover niet met Rusland", aldus het dagelijks bestuur van de EU. "We hebben helemaal niets met Rusland onderhandeld."

De komende tijd worden in de EU bijvoorbeeld ook importbeperkingen voor Russische olie en steenkool van kracht.

Delen

Terug naar boven