r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Energie uit gas- en kerncentrales wordt in 2023 officieel groen

dinsdag 12 juli 2022, 12:53
gewijzigd
gas

BRUSSEL (ANP/DPA) - Het plan van de Europese Commissie om energie uit gas en kerncentrales als groen te classificeren heeft z'n laatste horde genomen, toen na middernacht de deadline verstreek voor het indienen van een bezwaar door de lidstaten.

Minstens 20 lidstaten die samen ten minste 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen, hadden voor middernacht de voorgenomen classificatie nog kunnen blokkeren. Nu dat niet is gebeurd, zullen investeringen in gas en kernenergie vanaf januari 2023 als groen aangemerkt worden.

Vorige week faalde het Europees Parlement al in het blokkeren van de classificatieregels. Er waren 353 stemmen nodig om het plan van de Commissie tegen te houden, maar de stemmen bleven steken op 278.

Klimaatactivisten waarschuwen al maanden voor het voorgenomen plan, dat volgens hen ervoor zal zorgen dat investeringen in hernieuwbare energiebronnen als wind en zon zullen teruglopen.

Frankrijk en Duitsland waren de voornaamste voorstanders van het plan. In Duitsland wordt gas als overgang gebruikt om naar hernieuwbare bronnen over te stappen. Frankrijk leunt sterk op kernenergie om zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten.

Ministers in Luxemburg en Oostenrijk hebben aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen tegen de nieuwe classificatie.

Delen

Terug naar boven