r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tientallen aanhoudingen in Europese mensensmokkelzaak

woensdag 6 juli 2022, 11:44
boot met vluchtelingen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

DEN HAAG (ANP) - In vijf Europese landen, waaronder Nederland, zijn in totaal 39 mensen aangehouden bij een internationaal onderzoek naar mensensmokkel naar Groot-Brittannië via het Kanaal. Het onderzoek liep in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Frankrijk, melden Europese opsporingsorganisaties Europol en Eurojust.

Dinsdag werd al bekend dat de Koninklijke Marechaussee en de politie in Nederland zes mensen hebben opgepakt in dit onderzoek. De arrestaties en doorzoekingen vonden plaats in onder meer Dongen en Tilburg. Bij de doorzoekingen in Nederland zijn "grote hoeveelheden" nautisch materiaal, zoals zwemvesten en boten, gevonden. "Die waren vermoedelijk bedoeld om migranten mee het Kanaal op te sturen tegen betaling van duizenden euro’s", aldus de marechaussee.

Tijdens de actie werden in de landen meer dan vijftig locaties doorzocht. In Duitsland werden achttien mensen aangehouden, in Frankrijk negen en in Groot-Brittannië en Nederland zijn zes mensen opgepakt. Er werden onder meer 1200 reddingsvesten, bijna 150 boten en 50 motoren, duizenden euro's aan contanten, vuurwapens en drugs in beslag genomen. De operatie was gericht tegen de leiders van het criminele netwerk en de geldstromen.

De smokkelverdachten vroegen een vergoeding van gemiddeld 2500 tot 3500 euro per persoon, afhankelijk van de nationaliteit van de migrant, voor de oversteek over het Kanaal. Volgens de politie werden tot vijftien boten bijna gelijktijdig te water gelaten, waarbij de helft met succes de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maakte.

De Nederlandse marechaussee liet dinsdag weten steeds vaker voertuigen aan te treffen die vol zitten met zwemvesten en opblaasboten. Bestuurders worden dan opgepakt "voor het voorbereiden van een mensensmokkeltransport".

Delen

Terug naar boven