r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ruim 130 arrestaties bij Europese actie tegen mensenhandel

dinsdag 5 juli 2022, 13:59
Paspoortcontrole
Bron: Frontex

DEN HAAG (ANP) - Politie in Europa heeft meer dan 130 arrestaties verricht tijdens een internationale actie tegen mensenhandel. Nederland en 21 andere landen waren betrokken bij de grenscontroles die vorige maand voor dit onderzoek werden uitgevoerd, aldus de Europese politieorganisatie Europol.

De operatie werd gecoördineerd door de grenswachtorganisatie Frontex en duurde van 6 tot en met 13 juni. In totaal bijna 22.500 wetshandhavers controleerden aan de Europese grenzen bijna 1 miljoen mensen en 200.000 voertuigen. De focus lag op veelgebruikte routes naar Europa.

Europol laat verder weten ongeveer zestig nieuwe verdachten te hebben geïdentificeerd. Ook heeft de internationale actie geleid tot meer dan honderd nieuwe onderzoeken. Van de ruim 100.000 documenten die werden gecontroleerd, bleken er meer dan 220 nep te zijn.

Bij de actie zijn ook ruim 130 mogelijke slachtoffers van mensenhandel geïdentificeerd, meldt Europol. Meer dan tien van hen bleken minderjarig te zijn. De Europese politieorganisatie zegt dat minderjarigen de kwetsbaarste groep blijven onder mensen die worden verhandeld en uitgebuit. Velen van hen krijgen te maken met onder meer seksuele uitbuiting en gedwongen bedelarij.

Naast Nederland deden ook onder meer België, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk mee aan het onderzoek.

Delen

Terug naar boven