r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: wordt de knoop over de EU-taxonomie nu toch doorgehakt?

woensdag 6 juli 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Logo Tsjechisch voorzitterschap
Bron: Tsjechisch Voorzitterschap EU/EU2022.cz

Een vliegende start voor het Tsjechisch Voorzitterschap

Vandaag wordt tijdens de derde dag van de plenaire week van het Europees Parlement afgetrapt met het activiteitenprogramma van het Tsjechische voorzitterschap. Om 9 uur wordt hier in Straatsburg over gedebatteerd, terwijl in Praag de eerste activiteit van het programma al plaatsvindt, namelijk 'Responsive CSDP: Navigating through Troubled Waters of Geopolitics'.

Tijdens dit evenement, dat plaatsvindt in het het Nationale Museum, wordt de toekomst van het EU-defensie- en veiligheidsbeleid besproken. Centraal hierin staat het Strategisch Kompas, het is een prioriteit van het Tsjechische voorzitterschap om het beleid uit dit te implementeren. Er zijn tijdens het evenement experts en vertegenwoordigers van zowel lidstaten als landen die geen lid zijn van de Europese Unie aanwezig.


 
Nucleair afval

Een spannende dag voor de EU-taxonomie

Worden gas en energie bestempeld als groene energie? Over die vraag wordt vandaag gestemd in het Europees Parlement. Over deze zogeheten EU-taxonomie worden felle discussies gevoerd, met name tussen Frankrijk en Duitsland. Frankrijk, dat een grote kernergiesector heeft, is voor labelen van kernenergie als groen, terwijl onder andere Duitsland juist fel tegen is. Dat land wil daarentegen gas het groene label krijgt, vanwege zijn afhankelijkheid van Russisch gas.


 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Hoe lang blijft Brexit nog een onderwerp in het EU debat?

Naast de bovengenoemde thema's komen vandaag ook nog externe onderwerpen aan bod in het Europees Parlement. Allereerst wordt vandaag gedebatteerd over de conclusies van de Europese Raad, onder andere over de de oorlog in Oekraïne en de lidmaatschapsverzoeken van Oekraïne, Moldavië, Georgië en de Westelijke Balkan.

Daarna komt ook de situatie met het Verenigd Koninkrijk weer aan bod. De Europarlementariërs spreken over de wet die het land unilateraal heeft ingevoerd, die tegen de bestaande Brexit afspraken ingaat en het Noord-Ierland protocol overboord gooit.


En verder...

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de uitvoer van landbouwproducten naar Oekraïne en stemt over de crisismaatregelen in de visserij- en aquacultuursector.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

6 juli 2022

Europees Parlement

Plenaire vergadering

6 & 7 juli 2022

Tsjechisch Voorzitterschap

Responsive CSDP: Navigating through Troubled Waters of Geopolitics

Delen

Terug naar boven