r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: Tsjechië aan zet

vrijdag 1 juli 2022, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Logo Tsjechisch voorzitterschap
Bron: Tsjechisch Voorzitterschap EU/EU2022.cz

De Commissie 'Czecht' nieuw voorzitterschap

Per 1 juli neemt Tsjechië het voorzitterschap van de Raad over van Frankrijk. Het College van Commissarissen komt langs in Litomyšl, Tsjechië, om de eerste dag in te luiden. Daarnaast gaan ze in gesprek met de regering en met beide Kamers van het Tsjechische Parlement.

Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.

Gedurende het voorzitterschap wil Tsjechië een vijftal prioriteiten aan bod laten komen. Buiten het omgaan met de gevolgen van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne wil Tsjechië de energiebehoefte van de EU veiligstellen, de Europese defensie en economie versterken, en de weerbaarheid van democratische instituties promoten.


Europees Parlement

Persconferentie over plenaire week in het Europees Parlement

Om 11.00 uur houden de persvertegenwoordigers van het Europees Parlement een persconferentie over de aankomende plenaire week. Volgende week staan enkele belangrijke onderwerpen op de agenda, waaronder de stemming over de groene classificatie van gas en nucleaire energie, een debat met de premier van Tsjechië over de prioriteiten van het voorzitterschap, en de laatste stemming over de Wet digitale diensten en de Wet digitale markten.


En verder...

Geeft Roberta Metsola een openingstoespraak op de innovatiedagen van het Europees Parlement.

Ontmoet Frans Timmermans de Deense minister van Klimaat en Energie, Dan Jørgessen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 juli

College van Commissarissen

Bezoekt de Tsjechische Regering

1 juli

Europees Parlement

Persconferentie over de aankomende plenaire week in het Europees Parlement

1 juli

President van het Europees Parlement

Roberta Metsola geeft een speech op de innovatiedagen van het Europees Parlement

1 juli

Frans Timmermans

Ontmoeting met Dan Jørgessen

Delen

Terug naar boven