r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil gearomatiseerde verhitte tabaksproducten verbieden

woensdag 29 juni 2022, 17:46
gewijzigd
Een stapel sigaretten © European Union, 2016
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie stelt voor de verkoop van gearomatiseerde verhitte tabaksproducten in de Europese Unie te verbieden. Ze zegt dat de verkoop in de EU ervan aanzienlijk is gestegen en wil het gebruik door vooral jongeren een halt toeroepen.

Verhitte tabak wordt volgens het Trimbos instituut de laatste jaren ook in Nederland steeds bekender en populairder. Het beoogde verbod gaat alleen over verwarmde tabaksproducten met een duidelijk andere geur of smaak dan tabak, bijvoorbeeld menthol. In Nederland is een klein aantal gearomatiseerde verhitte tabaksproducten op de markt.

De tabaksindustrie stelt dat verhitte tabaksproducten niet risicovrij zijn maar wel minder schadelijk dan tabakssigaretten en als alternatief kunnen dienen voor mensen die niet willen stoppen met roken. De tabak wordt gerookt nadat het in een kleine elektronische warmtestaaf is verhit tot maximaal 350 °C. Het is niet als een e-sigaret, die geen tabak bevat.

"Met negen op de tien longkankers die worden veroorzaakt door tabak willen we roken zo onaantrekkelijk mogelijk maken om de gezondheid van onze burgers te beschermen en levens te redden", zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). Het dagelijks EU-bestuur streeft in de strijd tegen kanker in Europa naar een 'tabaksvrije generatie', waarin minder dan 5 procent van de bevolking nog tabaksproducten gebruikt in 2040.

Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de lidstaten en het Europees Parlement. Als zij het eens worden, krijgen de lidstaten acht maanden de tijd om de nieuwe richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Delen

Terug naar boven