r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte ziet ook voor Bosnië kortere weg naar kandidaat-lidmaatschap

vrijdag 24 juni 2022, 2:30
EU-Bosnia and Herzegovina Stabilisation and Association Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Bosnië hoeft mogelijk aan minder eisen te voldoen om het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te krijgen, zegt premier Mark Rutte. Dat zou volgens hem al kunnen als het Balkanland de belangrijkste van de veertien voorwaarden die de EU eerder stelde heeft vervuld.

Bosnië is al jaren "potentieel kandidaat-lid", maar schiet maar niet op met de hervormingen waar Brussel om heeft gevraagd om de kandidaat-status te verdienen. Nu Oekraïne en Moldavië die al wel hebben gekregen is het zaak teleurstelling en verbittering in Bosnië te voorkomen, vinden naburige EU-lidstaten. Dat begrijpt Rutte wel.

De EU zou Bosnië eerder het stempel van kandidaat-lid kunnen gunnen en het land kunnen vragen nadien de rest van zijn huiswerk te maken, hebben de EU-leiders volgens hem daarom op hun top in Brussel afgesproken. Pas als ook dat af is, kan Bosnië beginnen aan de echte voorbereidingen op het werkelijke EU-lidmaatschap - dat blijft zo.

"Wat nu eigenlijk gezegd is: moeten we misschien ook voor Bosnië die tussenstap inbouwen?", aldus Rutte. De Europese Commissie gaat nu kijken aan welke van de veertien voorwaarden Bosnië zou moeten voldoen om die tussenstap te kunnen nemen.

Delen

Terug naar boven