r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil rijbewijs Oekraïense vluchteling verlengen

dinsdag 21 juni 2022, 13:29
Verkeer in straat © Europees Parlement, 2016

BRUSSEL (ANP) - De rijbewijzen van Oekraïners die naar de Europese Unie zijn uitgeweken moeten langer geldig blijven, vindt de Europese Commissie. Ze hoeven dat niet om te wisselen voor een rijbewijs van het EU-land waar ze nu verblijven of zelfs opnieuw rij-examen af te leggen, als het aan de commissie ligt.

Gevluchte Oekraïners kunnen hun rijbewijs na aankomst in Nederland nog ongeveer een halfjaar, 185 dagen om precies te zijn, gebruiken. Dat betekent voor velen van hen dat het aan het eind van de zomer verloopt, terwijl de Russische oorlog tegen hun land nog lang niet op zijn einde lijkt te lopen. Zolang de vluchtelingen in de EU mogen blijven, moet ook hun rijbewijs geldig blijven, stelt de commissie voor.

De voorstellen van het dagelijks bestuur van de EU moeten het ook gemakkelijker maken voor Oekraïense beroepschauffeurs om hun werk te kunnen blijven doen. Zij kunnen niet worden gemist, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Adina Valean. Bedrijven komen toch al overal chauffeurs tekort, en nu zijn er ook nog eens extra vrachtwagens nodig om de door Rusland tegengehouden graanschepen uit Oekraïne te vervangen.

Zo gaat de commissie ervan uit dat Oekraïne al de aflopende rijbewijzen van truckers in een pennenstreek zal verlengen. EU-landen zouden die verlenging moeten accepteren, aldus de commissie. Naar de EU uitgeweken chauffeurs kunnen "onder bepaalde voorwaarden" hun Oekraïense papieren ook met een korte cursus en een test geldig houden als het aan de commissie ligt.

Het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen moeten nog met de voorstellen instemmen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet eerder weten dat de lidstaten ze met spoed willen behandelen.

Delen

Terug naar boven