r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: wat vindt de Tweede Kamer van EU-uitbreiding?

woensdag 22 juni 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tweede Kamer verhuizing
Bron: Tweede Kamer

Tweede Kamer in de ban van de Europese Top

Op donderdag en vrijdag zal minister-president Rutte in Brussel zijn met alle collega-regeringsleiders voor een bijeenkomst van de Europese Raad, maar voordat hij de rit naar het zuiden kan maken zal hij vandaag debatteren met de Tweede Kamer over deze Europese top. Het grootste onderwerp op de agenda: uitbreiding van de EU.

In een brief heeft het kabinet een positie uiteengezet over het (potentiële) kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, Moldavië en Georgië. Het kabinet onderschrijft de plannen van de Europese Commissie, maar zijn de Nederlandse partijen het daar ook mee eens?


 
Stemming Europees Parlement
Bron: ©European Union, 2020

Wordt er vandaag wel gestemd over de Europese klimaatplannen?

Twee weken terug lukte het niet, zal het nu wel lukken? In het Europees Parlement wordt er gestemd over verschillende klimaatplannen uit het Fit for 55-pakket. Vanwege onenigheid tussen voorstanders werden deze stemmingen op het laatste moment uitgesteld, waarna de milieucommissie van het EP opnieuw naar de tekentafel moest.

Inmiddels lijkt er voldoende steun dus zullen de Europarlementariërs alsnog hun stem uitbrengen over de wijziging van het systeem voor handel in broeikasgasemmissierechten, een Sociaal Klimaatfonds, en een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de Europese grenzen.

Als de plannen een meerderheid behalen, betekent dat een Nederlands succes: Esther de Lange (CDA) en Mohammed Chahim (PvdA) waren rapporteurs bij enkele van deze voorstellen.


En verder...

Frans Timmermans houdt een speech bij de Federation Internationale de l'Automobile (FIA), de organisatie achter grote motorsportevenementen zoals de Formule 1.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 juni, 10:45-17:00

Tweede Kamer

Debat over de Europese top van 23 en 24 juni 2022

22 juni, 14:00-15:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering met stemmingen over verschillende Europese klimaatplannen

22 juni

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Keynote speech bij de FIA Summer Cocktail

Terug naar boven