r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: aantijging Rusland over afknijpen Kaliningrad is propaganda

maandag 20 juni 2022, 21:02

BRUSSEL (ANP) - De beschuldiging van Rusland dat Litouwen op eigen houtje de doorvoer van goederen naar het Russische Kaliningrad tegenhoudt is "pure propaganda", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Litouwen houdt zich gewoon aan de EU-sancties, onderstreept Borrell.

De belangrijke Russische marinehaven aan de Oostzee wordt omsloten door Litouwen en Polen. Rusland bevoorraadt de enclave per spoor door Litouwen, maar sinds vrijdag laat het EU-land onder meer staal niet langer door, omdat dat onder de EU-sancties tegen Rusland valt.

Litouwen overlegt steeds nauw met de Europese Commissie over de uitvoering van de strafmaatregelen, verzekerde Borrell na afloop van overleg met de buitenlandministers van de EU-lidstaten. De richtlijnen worden nog eens extra tegen het licht gehouden om te kijken of Vilnius die uitlegt zoals door Brussel bedoeld.

Rusland dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen Litouwen en dat dreigement kunnen we maar beter serieus nemen, zegt Borrell. Daarvoor is hij naar eigen zeggen altijd op zijn hoede. Litouwen en ook de andere twee Baltische staten wekken al langer de woede van Rusland, doordat ze hameren op meer weerwerk tegen Moskou. Ze vrezen anders na Oekraïne zelf aan de grote buur ten prooi te vallen.

Op de Russische televisie wordt geregeld gepleit voor het slaan van een 'landbrug' naar het geïsoleerde Kaliningrad. Dat zou betekenen dat Rusland een strook grondgebied van NAVO-land Litouwen zou moeten bezetten. De Baltische staten zouden dan ook afgesneden raken van hun NAVO-bondgenoten.

Delen

Terug naar boven