r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oost-Europa: naast Oekraïne ook Bosnië kandidaat-lid EU maken

maandag 20 juni 2022, 19:25
Europese vlag © HÃ¥kan Dahlström

BOEDAPEST (ANP) - Onder meer Hongarije en Slovenië willen niet alleen Oekraïne en Moldavië, maar ook Bosnië kandidaat-lid van de Europese Unie maken. Dat kan overeenstemming tussen de EU-landen over Oekraïne mogelijk in gevaar brengen, omdat Bosnië volgens velen nog niet zover is.

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich donderdag op een top in Brussel over de kandidaat-status voor Oekraïne en Moldavië, zoals de Europese Commissie dat heeft voorgesteld. Nederland en veel andere landen hebben daarvoor al hun steun uitgesproken, maar alle EU-lidstaten moeten instemmen.

Slovenië en een aantal geestverwante lidstaten vrezen dat de EU Oekraïne voorrang geeft boven landen als Bosnië en die laatste vergeet. Het Balkanstaatje geldt al sinds 2003 als "potentieel" kandidaat-lid, maar heeft sindsdien zelf weinig vorderingen gemaakt en zag het enthousiasme in vooral West-Europa tanen. Slovenië is bang voor scheve ogen in Bosnië en andere Balkanlanden die al jaren tevergeefs streven naar verwelkoming door de EU. Nederland waarschuwde daar aanvankelijk ook voor, maar schaarde zich toch achter het voorstel Oekraïne de kandidaat-status te gunnen.

Hongarije wil dat ook Georgië kandidaat-lid wordt, verklaarde premier Viktor Orbán maandag. De Europese Commissie vindt dat te vroeg, onder meer omdat de politiek in het Kaukasische land nog te roerig en grillig is.

Delen

Terug naar boven