r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederland steunt kandidaat-lidmaatschap EU van Oekraïne

vrijdag 17 juni 2022, 17:10
gewijzigd
Mr. W.B. (Wopke) Hoekstra [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne mag van Nederland kandidaat-lid van de Europese Unie worden. Dat liet minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) weten na de ministerraad. "We hebben als kabinet gezegd: we vinden dit in balans, we vinden dit verstandig. Dus laten we dit omwille van de eenheid in Europa omarmen. Nederland is hier positief over."

De Europese Commissie kwam eerder op de dag met het advies om Oekraïne de status van kandidaat-lid te geven. Wel moet de regering in Kiev nog aan een aantal voorwaarden voldoen voor het echte overleg kan beginnen dat op het lidmaatschap voorbereidt. Ook Moldavië mag van de Europese Commissie kandidaat-lid worden.

Het duurt hierna nog jaren, voordat Oekraïne en Moldavië lid kunnen worden van de EU. De landen moeten dan voldoen aan de zogeheten Kopenhagen Criteria. En daarmee zal niet gemarchandeerd worden, zegt Hoekstra. "Het zijn geen trajecten die gaan van vandaag op morgen." Kroatië was in 2013 het laatste land dat lid werd van de EU.

De regering wilde tot dusver niet zeggen welk standpunt zij zou innemen over het kandidaat-lidmaatschap. Wel maakte ze duidelijk dat ze er "grote aarzelingen" over had. Premier Mark Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat hij niet gezwicht is. Donderdag maakten Duitsland, Frankrijk en Italië bekend de aanvraag van Oekraïne te steunen.

Het kabinet wilde het advies van de Europese Commissie afwachten en verklaarde de laatste tijd daar met een "open blik" naar te zullen kijken. Rutte zei dat het kabinet "geen haastwerk" wilde. Ook moest een Oekraïens kandidaat-lidmaatschap geen onrust veroorzaken op de westelijke Balkan.

Rutte vindt dat de Europese Commissie een "verstandig compromis" heeft gevonden. Oekraïne moet nog "heel veel huiswerk" maken voordat de gesprekken kunnen beginnen over toetreding, zei hij. De commissie wil dat op zeven punten vooruitgang wordt geboekt, waaronder de economie, rechtspraak en aanpak van corruptie, voor de gesprekken kunnen beginnen.

Het toekennen van het kandidaat-lidmaatschap is een "belangrijk signaal dat wij achter hen staan", zegt Rutte. Hij herhaalde dat het "cruciaal" is dat Rusland wordt tegengehouden en dat Oekraïne de oorlog wint. Als we niets zouden doen "moet je je afvragen wie het volgende slachtoffer wordt" van de Russische agressie.

Terug naar boven