r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Macron bereid naar Moskou te gaan als Poetin gebaar maakt

donderdag 16 juni 2022, 23:16
Emmanuel MACRON
Bron: The Council of the European Union

KIEV (ANP/DPA1/AFP2) - De Franse president Emmanuel Macron3 is onder voorwaarden bereid naar Moskou te gaan om te praten met Vladimir Poetin4. De Russische leider moet dan wel eerst een gebaar maken om aan te tonen dat overleg zin heeft. "Ik ga er momenteel niet zomaar op de bonnefooi naartoe", zei Macron donderdagavond in Kiev tegen de zender TF1.

Eerder had hij tijdens zijn bezoek aan Oekraïne, met onder anderen zijn Duitse collega Olaf Scholz5 en de Italiaanse minister-president Mario Draghi6, gezegd een communicatiekanaaltje met het Kremlin te willen openhouden. Dan kan hij met Poetin blijven overleggen over bijvoorbeeld humanitaire aangelegenheden, bescherming van gevangenen of de voedselzekerheid.

"Daarom sluit ik niets uit. Wel zal ik dat altijd doen in alle transparantie met de Oekraïense president Zelenski en alleen wanneer het zinvol is. Het is niet onze taak in plaats van Oekraïne een besluit te nemen over de voorwaarden voor beëindiging van de oorlog", aldus Macron.

Volodimir Zelenski zei tijdens het bezoek van vier belangrijke Europese leiders, onder wie ook de Roemeense president Klaus Iohannis, te betwijfelen of overleg met Poetin enig nut heeft.

Delen


 • 1. 
  Dit Duitse persbureau ontstond in 1949 na een fusie tussen het <span lang="de">Deutsche Nachrichtenagentur</span> (DENA), de <span lang="de">Deutsche Pressedienst</span> (DPD) en het <span lang="de">Süddeutsche Nachrichtenagentur (SÜDENA). </span> DPA is inmiddels uitgegroeid tot het grootste persbureau van Duitsland. Het persbureau heeft ongeveer 1200 medewerkers in dienst, verdeeld over meer dan 100 landen.
   
 • 2. 
  Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door <span lang="fr">Charles-Louis Havas</span> als <span lang="fr">Agence Havas</span>. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van <span lang="fr">Agence Havas</span>, dat onderdeel was geworden van het <span lang="fr">Vichy</span> regime en onder de naam <span lang="fr">Office Français d'information</span> (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door <span lang="fr">Agence France-Presse</span> (AFP).
   
 • 3. 
  Emmanuel Macron (1977) is sinds 14 mei 2017 president van Frankrijk. Hij is leider van de progressief-liberale beweging Renaissance (tot 2022 'La République En Marche'). Macron was geruime tijd lid van de Parti Socialiste, maar werd in 2015 onafhankelijk. Hij werkte bij de Inspectie van Financién en bij de Bank Rothschild, en was adjunct-secretaris-generaal van de Staf van president Hollande. In 2014-2016 was hij minister van Economische Zaken, Industrie en digitale industrie.
   
 • 4. 
  Vladimir Poetin (1952) is sinds 7 mei 2012 president van de Russische Federatie. Eerder was hij dat in de periode 1999-2008. In de jaren 2008-2012 was hij premier. Poetin begon zijn loopbaan bij de Russische geheime dienst en werkte met name in de DDR. Vanaf 1991 kreeg hij bestuurlijke en administratieve functies in Sint Petersburg en was hij een naaste medewerker van president Jeltsin. Ook leidde hij nog enige tijd de nieuwe geheime dienst van Rusland.
   
 • 5. 
  Olaf Scholz (1958) is sinds 8 december 2021 bondskanselier van Duitsland. Hij is leider van de sociaaldemocratische SPD. Eerder was hij onder meer minister van Arbeid en Sociale Zaken, secretaris-generaal van de SPD, burgemeester van Hamburg en minister van Financiën (2018-2021). Scholz leidt een coalitie van sociaaldemocraten, Groenen en liberalen.
   
 • 6. 
  De Italiaan Mario Draghi (1947) is sinds 13 februari 2021 minister-president van Italië. Hij was van 1 november 2011 tot 1 november 2019 president van de Europese Centrale Bank. De heer Draghi was in 2006-2011 lid van de directie van Nationale Bank van Italië. Eerder was hij onder meer hoogleraar aan diverse Italiaanse universiteiten, lid van de directie van de Wereldbank, thesaurier-generaal en voorzitter van het Economisch en Financieel Comité van de EU. Sinds 2009 is hij president van de Financial Stability Board.
   

Terug naar boven