r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroep beveelt Kroatië aan als twintigste euroland

donderdag 16 juni 2022, 21:03

LUXEMBURG (ANP) - De negentien ministers van Financiën van de eurozone1 (Eurogroep) bevelen de toetreding van Kroatië tot de eurozone per 1 januari aan. "Ik ben heel blij te kunnen aankondigen dat we het eens zijn dat Kroatië aan alle voorwaarden voldoet om de euro te kunnen invoeren", zei Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe2 in Luxemburg. Het Balkanland wordt dan het twintigste euroland en schaft in 2023 de huidige nationale munt, de kuna, af.

De aanbeveling moet vrijdag nog formeel worden goedgekeurd door alle ministers van Financiën van de 27 EU-landen, waarna de EU-regeringsleiders op een top in Brussel volgende week kunnen besluiten om de eurozone met het land uit te breiden. Donohoe feliciteerde de Kroatische regering met de snelle economische en monetaire integratie van het land in de EU.

Begin deze maand hadden de Europese Commissie3 en de Europese Centrale Bank4 (ECB) al geconcludeerd dat de voormalige Joegoslavische republiek klaar is voor de euro. Kroatië werd op 1 juli 2013 lid van de Europese Unie.

Delen


 • 1. 
  De Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de muntunie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie van de Raad.
   
 • 2. 
  Paschal Donohoe (1974) is sinds juli 2020 voorzitter van de Eurogroep. Hij werd in 2017 minister van Financiën van Ierland en was eerder minister voor Overheidsuitgaven en Hervorming en voor Vervoer, Toerisme en Sport. Ook was hij onderminister voor Europese Zaken. Donohoe is lid van de liberaal-conservatieve partij Fine Gael. Voordat hij in 2004 parlementslid werd, was hij werkzaam in het bedrijfsleven.
   
 • 3. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 4. 
  De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
   

Terug naar boven