r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Weer EU-geld Palestijnen ondanks zorg om onderwijs tegen Israël

maandag 13 juni 2022, 14:25

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil miljoenen euro's aan hulp voor de Palestijnse autoriteiten vrijgeven die tot nu toe werden vastgehouden vanwege bezwaren tegen Palestijnse schoolboeken. De door Israël bezette Palestijnse gebieden hebben het geld hard nodig, vindt de commissie, die woensdag officieel besluit.

Het lesmateriaal op Palestijnse scholen is al langer een bron van zorg. Critici bespeuren daarin jodenhaat en wijzen erop dat Israël niet op landkaarten voorkomt en plegers van aanslagen als helden worden opgevoerd. De Hongaarse Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor het hulpgeld legde daarom vorig jaar de uitkering van een fors deel daarvan stil en eiste de garantie dat er geen geld naar antisemitische schoolboeken zou gaan.

Maar zonder het EU-geld komt onder meer de gezondheidszorg in de knel, zeggen hulporganisaties. Een flink aantal EU-landen dringt erop aan de voorwaarden los te laten en de hulp te hervatten. De commissie is dat met ze eens en legt daar volgens een woordvoerder nu de laatste hand aan.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt de ommezwaai "onvoorstelbaar". Hij vreest voor de verdere "vergiftiging" van Palestijnse kinderen, die vrede ook op de lange duur volgens hem alleen maar verder uit zicht zal brengen. "En zo maken we de strijd tegen antisemitisme hier in Europa ook tot een lege huls."

De SGP'er probeert komend najaar opnieuw een rem te zetten op hulpgeld voor de Palestijnen, om die te bewegen wat aan het lesmateriaal te doen. Hij hoopt dat de commissieplannen genoeg onvrede wekken om daarvoor dan wel voldoende steun te vinden in het Europees Parlement.

Delen

Terug naar boven