r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bundesbank halveert groeiverwachting Duitse economie

vrijdag 10 juni 2022, 13:02

FRANKFURT (ANP/RTR/DPA) - De Duitse centrale bank heeft zijn verwachting voor de economische groei in Duitsland in 2022 meer dan gehalveerd, vooral omdat de koopkracht van huishoudens hard wordt geraakt door de hoge inflatie. De Bundesbank verhoogde daarnaast zijn prognoses voor de inflatie in de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland.

De groei zou dit jaar nu moeten uitkomen op 1,9 procent, tegen een in december voorspelde plus van 4,2 procent. Voor 2023 rekent de Bundesbank op een groei met 2,4 procent. Hier werd eerder op 3,2 procent gerekend. Vanwege de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen door de oorlog in Oekraïne houden Duitse huishoudens de hand steeds meer op de knip, wat de consumentenbestedingen raakt. Ook het consumentenvertrouwen staat daardoor onder druk.

De inflatie in Duitsland zou volgens de Bundesbank dit jaar gemiddeld op 7,1 procent moeten liggen. Dat is aanzienlijk meer dan de 3,6 procent die in december werd voorspeld. Voor volgend jaar rekent de bank op een inflatie van gemiddeld 4,5 procent.

De Bundesbank stelt dat de voorspellingen nog wel omgeven zijn met onzekerheden vanwege de ontwikkelingen rond Oekraïne en dat de inflatie zelfs nog hoger kan uitvallen.

President Joachim Nagel van de Bundesbank zei dat de Europese Centrale Bank (ECB) "resoluut" moet optreden tegen de hoge inflatie. De ECB maakte donderdag bekend dat in juli de rente voor het eerst sinds 2011 zal worden verhoogd en dat daarna de rente nog sterker kan worden opgeschroefd als dat nodig is. Volgens Nagel zal de inflatie in de eurozone niet uit zichzelf dalen en moet de ECB daarom krachtig optreden met monetair beleid.

Delen

Terug naar boven