r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britse premier Johnson overleeft motie van wantrouwen van fractie

maandag 6 juni 2022, 22:18

LONDEN (ANP) - Een meerderheid van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis heeft nog steeds vertrouwen in premier Boris Johnson en heeft een motie van wantrouwen tegen hem weggestemd. Van de 359 Conservatieve parlementsleden stemden er 211 voor de premier en 148 tegen.

Een groep ontevreden partijgenoten wilde Johnson niet langer als partij- en regeringsleider en wilde hem vervangen. Aanleiding was de affaire 'partygate' waarin naar buiten kwam dat regeringsfunctionarissen in onder meer Downing Street en inclusief de premier zelf, het niet zo nauw namen met de lockdowns die de regering ter bestrijding van de pandemie had afgekondigd.

Johnson had er alle vertrouwen in dat hij de stemming zou winnen. Hij ziet het als een kans na maanden van speculaties over zijn positie een streep te zetten door de affaire en versterkt als leider verder te gaan. Maar een motie van wantrouwen overleven is doorgaans geen versterking van de politieke status van de premier. Johnsons voorganger Theresa May overleefde er een tijdens de brexit eind 2018 met 63 procent van de stemmen, maar haar premierschap strandde toch nog geen halfjaar later.

Boris Johnson overleefde de vertrouwensstemming met 59 procent van de stemmen. Volgens Britse media zou Johnson niet tevreden kunnen zijn met meer dan honderd stemmen tegen. Met 148 fractiegenoten die het vertrouwen in hem hebben opgezegd, is Johnsons positie zwaar beschadigd. Britse analisten denken dat regeren moeilijker wordt doordat zijn premierschap is ondermijnd. Een van hen sprak van een "zeer teleurstellend" resultaat voor de 57-jarige premier.

Desondanks omschrijven sommige aanhangers van de regeringsleider de uitslag als een zege. Zo had onderwijsminister Nadhim Zahawi het over een "mooie overwinning".

Volgens de huidige regels van de partij kan er binnen een jaar tijd geen nieuwe motie van wantrouwen tegen de premier worden ingediend. Behalve door 'partygate' verliezen de Conservatieven ook aanhang door de stijging van de kosten van levensonderhoud. Later deze maand zijn er tussentijdse verkiezingen voor twee parlementszetels die in handen zijn geweest van Conservatieven.

Delen

Terug naar boven