r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU zet vermeende vriendin Vladimir Poetin op sanctielijst

vrijdag 3 juni 2022, 16:47
gewijzigd
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft de waarschijnlijk huidige vriendin van president Vladimir Poetin, de 39-jarige Alina Kabajeva, op de sanctielijst geplaatst. De oud-topturnster is niet meer welkom in de EU en eventuele bezittingen worden bevroren. Eerder al stelde de EU strafmaatregelen in tegen Poetins ex-vrouw Ljoedmila Otsjeretnaja en twee van hun dochters.

Op de nieuwe sanctielijst die vrijdag in het Officiële Publicatieblad van de EU is verschenen, staan ook de namen van hoge militairen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor de slachtpartij in Boetsja en Marioepol, waar vele onschuldige burgers zijn gedood. Onder meer een kolonel die bekendstaat als "de slager van Boetsja" en de kolonel-generaal die de bijnaam "slager van Marioepol" heeft, worden door de sancties getroffen. In totaal heeft de EU 65 individuen in het vizier.

Van Alina Kabajeva wordt al sinds 2008 aangenomen dat ze Poetins vriendin is. Dat is nooit officieel bevestigd, evenmin als dat ze kinderen samen zouden hebben. Kabajeva is voormalig olympisch, wereld- en Europees kampioene in de ritmische gymnastiek.

Met de publicatie zijn de sancties formeel van kracht, precies op de honderdste dag van de Russische invasie in Oekraïne. De zwaarste strafmaatregel uit het pakket is een invoerverbod van Russische ruwe aardolie die via zee wordt geleverd. Dat gaat over zes maanden in. Over acht maanden wordt ook de import van geraffineerde producten uit Rusland in de EU verboden. Om het Moskou moeilijker te maken de olie aan landen buiten de EU te verkopen mogen banken en andere financiële instellingen in de EU geen schepen die Russische olie vervoeren meer verzekeren of financieren.

Hongarije en de andere volledig door land ingesloten en volledig van Russische pijplijnolie afhankelijke EU-lidstaten Slowakije en Tsjechië krijgen de tijd hun infrastructuur aan te passen. Een importverbod op Russische olieaanvoer over land wordt wel zo snel mogelijk ingevoerd maar een datum is nog niet bepaald. Duitsland en Polen hebben al verklaard nog dit jaar af te zien van de Russische aardolie die zij over land krijgen. Door de olieboycot zou circa 90 procent van de olielevering aan de EU aan het eind van het jaar moeten zijn gestopt.

Verder worden Ruslands grootste bank, de Sberbank, twee andere Russische banken en een Belarussische bank afgesloten van SWIFT, de internationale communicatiedienst voor banken. Ook gaat de EU drie Russische staatszenders weren.

De Oekraïense president Volodomir Zelenski spreekt op Twitter zijn dankbaarheid uit aan de EU-leiders. "Het zesde sanctiepakket verhoogt de druk op Rusland door het oliewinsten te onthouden", schrijft hij.

Terug naar boven