r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie: sta schoolmelkgeld af aan landen die Oekraïners opvangen

donderdag 2 juni 2022, 13:46

BRUSSEL (ANP) - EU-landen zouden er goed aan doen hun Europese schoolmelksubsidies over te hevelen naar landen die piepen en kraken onder de opvang van gevluchte Oekraïense kinderen, vindt de Europese Commissie. Ze gaat dat mogelijk maken nu "de ongekende situatie om solidariteit vraagt".

Het leeuwendeel van de Oekraïense vluchtelingen heeft zijn toevlucht gezocht in EU-buurlanden Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije. Onder hen zijn miljoenen kinderen en daarop zijn de scholen en de andere voorzieningen niet berekend.

EU-landen die minder vluchtelingenkinderen opvangen, zoals Nederland, zouden volgens de commissie kunnen afzien van de subsidies die zij krijgen voor schoolmelk, -groente en -fruit. Brussel steekt daar ieder schooljaar ruim 220 miljoen euro in om gezond eten en drinken aan te moedigen en verdeelt dat eerlijk over de lidstaten. De commissie roept hen op het geld komend jaar aan opvanglanden te laten.

De Nederlandse regering vindt eigenlijk dat schoolmelk- en fruit niet Europees moet worden geregeld. Maar Den Haag accepteert het geld wel.

Delen

Terug naar boven