r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: ministers broeden op aanpak vogelgriep

dinsdag 24 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
ECOFIN Council
Bron: The Council of the European Union

Ministers ontbijten met de economie van de EU

Europese ministers van Economische Zaken en Financiën beginnen vandaag met een ontbijt in het kader van de ECOFIN-Raad om te spreken over de meest recente economische ontwikkelingen in de EU. Na dit ontbijt, dat ongetwijfeld over de gevolgen van de Russische invasie zal gaan, zal er ook gesproken worden over het Europees Herstelfonds. De ministers zullen kijken naar de implementatie van de Recovery and Resilience Facility (RRF), de faciliteit die financiële steun biedt aan lidstaten om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Over Nederland valt weinig te zeggen bij deze evaluatie: Nederland is nog steeds het enige land dat haar plannen niet heeft ingediend om aanspraak te maken op de Europese miljarden.


 
Kip op grasveld

Kunnen de landbouwministers het uitvogelen?

Vandaag komt er nog een samenstelling van de Raad van de EU bijeen: de ministers van Landbouw en Visserij komen samen met als belangrijkste agendapunt de hoogpathogene aviaire influenza, oftewel vogelgriep. De ministers zullen spreken over een strategische aanpak van vaccinontwikkeling als aanvulling op huidige maatregelen ter preventie en bestrijding van vogelgriep. Europa kampt al langer met grote besmettingsaantallen, en de afgelopen weken wordt het continent getroffen door een van de ergste uitbraken tot nu toe. Buiten Europa worden dieren vaak preventief gevaccineerd tegen het virus, maar Europa heeft eerder besloten dit niet te doen. Misschien dat de grote uitbraak de ministers ditmaal op andere gedachten zet?

 

En verder...

De Eerste Kamercommissie Europese Zaken vergadert onder andere over de vervolgstappen na de Conferentie over de Toekomst van Europa.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

24 mei

Raad van de EU (ECOFIN)

Raad Economische en Financiële Zaken

24 mei

Raad van de EU (Landbouw en Visserij)

Raad Landbouw en Visserij

24 mei, 17:15

Eerste Kamer (commissie Europese Zaken)

Vergadering over onder andere de Conferentie over de Toekomst van Europa

Terug naar boven