r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil Oekraïne helpen met nieuw miljardenkrediet

woensdag 18 mei 2022, 15:19
Gebouw van de Raad van de EU met Oekraïense vlag
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil Oekraïne dit jaar tot 9 miljard euro extra voorschieten. De lening moet het door oorlog geteisterde land uit zijn onmiddellijke geldnood helpen. "We zullen aan hun zijde blijven tijdens deze oorlog en als ze hun land weer opbouwen", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De EU sluit leningen af bij geldschieters en leent het geld vervolgens tegen gunstige voorwaarden door aan Oekraïne, zo is de bedoeling. Het land zou het in tranches tegemoet kunnen zien.

De regering in Kiev kan de rekeningen niet betalen nu het land in oorlog is en maar moeilijk zelf kan lenen. Tot juni is er een balanstekort van 14,3 miljard euro, schat het Internationaal Monetair Fonds. Daardoor dreigt er geen geld te zijn voor hulpverlening, het provisorisch repareren van kapotgeschoten infrastructuur en het uitbetalen van overheidspersoneel.

Oekraïne kreeg al eerder zulke "macro-financiële bijstand" van de EU, ook al voor Rusland binnenviel. De EU-landen moeten nog wel met de nieuwe lening instemmen.

Terug naar boven