r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongaarse premier Orbán officieel herkozen door het parlement

maandag 16 mei 2022, 17:07

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Hongaarse premier Viktor Orbán is maandag door het parlement opnieuw gekozen als premier van het land. Een formaliteit na de verkiezingen van april die hij ruim won. 133 parlementariërs stemden voor zijn benoeming, 27 mensen waren tegen. Orbán legde de eed af en werd voor de vijfde keer tot premier benoemd.

Daarna hield de herkozen premier een toespraak voor het parlement waarin hij een sneer uitdeelde aan de Europese Unie. Orbán heeft een conflict met de EU over de status van de rechtsstaat in zijn land. Volgens de premier "maakt Brussel elke dag misbruik van zijn macht". Desalniettemin ziet hij een toekomst binnen de EU, waarbij Hongarije opkomt voor zijn rechten.

De premier zei ook dat hij het nieuwe Europese sanctiepakket niet zal blokkeren, op voorwaarde dat het geen risico vormt voor de Hongaarse energieveiligheid. Hongarije haalt een groot deel van zijn gas en olie uit Rusland en zou daarom tegen een totale boycot zijn.

Orbán benadrukte daarnaast het belang van het NAVO-lidmaatschap. Hij denkt dat de oorlog in Oekraïne nog lang zal aanhouden en een bedreiging vormt voor de Hongaarse veiligheid. Daarom roept hij op tot een staakt-het-vuren en het beginnen van vredesonderhandelingen.

Delen

Terug naar boven