r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland: vandaag nog niet eens over EU-embargo Russische olie

maandag 16 mei 2022, 13:32
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen worden het maandag nog niet eens over een embargo voor Russische olie, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. "Maar in de komende dagen zullen we overeenstemming bereiken, daar ben ik zeer van overtuigd", zei minister Annalena Baerbock voor aanvang van overleg met haar collega's van de andere lidstaten.

De Europese Commissie stelde de EU-landen al bijna twee weken geleden een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland voor, een olieboycot inbegrepen. Na grote weerstand van een handvol lidstaten die erg afhankelijk zijn van olie uit Rusland is hun wat respijt aangeboden. Maar voor in ieder geval Hongarije is dat nog niet genoeg. Na intensieve onderhandelingen door de EU-ambassadeurs en onder andere een bezoek van commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan Boedapest, mogen maandag de buitenlandministers hun tanden in het vraagstuk zetten.

Maar "bepaalde kwesties moeten nog worden opgelost", aldus Baerbock. "En dat zal vandaag niet gebeuren."

Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell temperde de al lage verwachtingen ook al omdat de "standpunten behoorlijk stevig zijn". De hoogste diplomaat van de Europese Unie zei een doorbraak "niet te kunnen garanderen", maar "we zullen ons best doen om de situatie te deblokkeren".

Borrell vraagt aandacht voor het moeilijke parket waarin landen zitten als Hongarije, die bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn voor alternatieve aanvoer per olietanker. "Mijn taak is niet om iemand de schuld te geven, maar om overeenstemming te vinden."

Delen

Terug naar boven