r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: volle agenda bij de EU-Japan top

donderdag 12 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag van EU en Japan

Ambitieuze agenda op EU-Japan top

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zijn afgereisd naar Tokyo voor alweer de 28e top tussen de EU en Japan.

Boven aan de agenda staat het onderwerp dat iedereen bezighoudt: de Russische oorlog tegen Oekraïne. In de Japanse hoofdstad willen de leiders kijken hoe ze de sancties tegen Rusland met elkaar af kunnen stemmen.

Gesprekken hierover zouden al een hele dag kunnen vullen, maar de top heeft een ambitieuze agenda dus er moet nog meer besproken worden. Op de planning staat onder meer defensiesamenwerking, digitala partnerschap, en klimaat. Genoeg gespreksstof om een top mee te vullen.


 
Kajsa Ollongren
Bron: European Commission

Tweede Kamerleden debatteren over EU-defensiebeleid

Ook in Den Haag wordt er gesproken over defensiesamenwerking. In een commissiedebat gaan Kamerleden in debat met minister Ollongren over de EU Defensieraad van 17 mei. De aankomende raad zal onder meer gaan over de implementatie van het Strategisch Kompas. Het kabinet is voornemens een bijdrage te leven aan de EU flitsmacht en meer te gaan bijdragen aan militaire EU missies. Maar wat vinden Kamerleden van deze voornemens? Staan zij achter de groeiende EU-defensiesamenwerking?


 
Finse vlag
Bron: flickr/Aenneken

Hoe kijkt Finland naar de agressie van buurland Rusland?

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement spreekt met de Finse minister voor Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto. De minister zal de Europarlementariërs toelichting geven over het Finse veiligheidsbeleid vanwege de invasie van Oekraïne.

De situatie van Finland in het conflict is precair. Bovenop het feit dat het Scandinavische land naast Rusland gelegen is, is het ook geen lid van de NAVO. Al lijkt dit lidmaatschap wel steeds dichter bij te komen: afgelopen week liet een overgrote meerderheid van het parlement weten dat ze hier voor zijn.


En verder...

Eurocommissaris Timmermans ontvangt de Vrede van Nijmegen-penning vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12 mei

Europese Unie

EU-Japan top

12 mei, 14:00-17:00

Tweede Kamer (commissie voor Defensie)

Commissiedebat EU Defensieraad en rol EC veiligheid en defensie

12 mei, 9:00

Europees Parlement (commissie Buitenlandse Zaken)

Gesprek met de Finse minister voor Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto

12 mei

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans ontvangt de Vrede van Nijmegen-penning

Delen

Terug naar boven