r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen sturen sanctiepakket Rusland terug naar ontwerptafel

donderdag 5 mei 2022, 19:39
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen gaan naar verwachting vrijdag pas verder onderhandelen over een zesde sanctiepakket voor Rusland. Ze hebben de Europese Commissie terug naar de ontwerptafel gestuurd om een aantal voorstellen aan te passen. Volgens EU-bronnen hebben veel landen kritiek, en niet alleen op de voorgestelde totale boycot van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

De commissie heeft aangeboden dat de zwaar van Russische olie afhankelijke landen Hongarije en Slowakije een jaar langer de tijd kunnen nemen om een importverbod op olie in te voeren, maar dat vinden de twee landen ontoereikend. Inmiddels hebben ook Tsjechië en Bulgarije uitstel van het beoogde invoerverbod gevraagd. Maar ook Cyprus, Griekenland en Malta sputteren tegen. Zij vinden dat het eveneens beoogde transportverbod van Russische olie hun rederijen eenzijdig zal treffen.

Volgens persbureau DPA wil Duitsland dat zwaardere maatregelen worden getroffen tegen Ruslands grootste bank. Nu gaat het sanctievoorstel niet verder dan Sberbank de toegang tot de internationale betalingsdienst SWIFT te ontnemen. Berlijn zou een totaal zakenverbod met de bank willen, en de tegoeden in de EU willen bevriezen. Ook zou de bondsregering de civiele nucleaire samenwerking met Rusland aan banden willen leggen.

Over de drie grote Russische tv-zenders die de commissie uit de EU wil weren is ook nog wat te doen. Onder meer Nederland eist volgens EU-bronnen dat scherper wordt gesteld dat het om Russische propagandakanalen gaat, om de beschuldiging te voorkomen dat de EU de persvrijheid beperkt.

De 27 landen moeten unaniem instemmen met het nieuwe sanctiepakket.

Terug naar boven