r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-land moet gezondheidsschade vieze lucht mogelijk vergoeden

donderdag 5 mei 2022, 15:54
Uitstoot van een fabriek

LUXEMBURG (ANP) - Wie ziek wordt door buitensporige luchtvervuiling heeft recht op schadevergoeding door de overheid, staat in een belangrijk advies aan de Europese rechter. Mits de zieke kan bewijzen dat de vieze lucht werkelijk de boosdoener is en mits dat anders was geweest als de overheid serieus werk had gemaakt van de luchtkwaliteit.

De EU-limieten voor schadelijke stoffen als fijnstof en stikstofdioxide in de lucht zijn er niet voor niets, schrijft advocaat-generaal Juliane Kokott aan het Europees Hof voor Justitie. Ze zijn bedoeld "om de menselijke gezondheid te beschermen en particulieren rechten toe te kennen", dat lijdt volgens haar geen twijfel. Omdat lang niet iedereen door luchtvervuiling wordt geraakt, zou een schadevergoeding ook echt een oneerlijkheid kunnen rechttrekken.

Het advies van de advocaat-generaal, dat doorgaans zwaar weegt voor het hof, gaat over de schadevergoeding die een zieke Parijzenaar eist van de Franse regering. De eiser wil 21 miljoen euro zien omdat de lucht in zijn stad vuiler is dan de EU toestaat. Parijs, maar ook heel wat andere Europese steden overschreden de afgelopen jaren meermaals de luchtvervuilingsnormen.

Als het hof meegaat met het advies van de advocaat-generaal, kunnen EU-burgers in het vervolg hun overheid in zulke gevallen aansprakelijk stellen. De uitspraak laat waarschijnlijk nog enkele maanden op zich wachten.

Delen

Terug naar boven