r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zitting interministerieel comité EU‑Canada, 16 mei 2022, Brussel

Atomium in Brussel.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 mei 2022
plaats Brussel, België

Voornaamste agendapunten

De derde zitting van het interministerieel comité EU-Canada vindt plaats op 16 mei 2022 in Brussel, 5 jaar na de voorlopige toepassing, in 2017, van de Overeenkomst inzake een strategisch partnerschap tussen de EU en Canada. Ze wordt gezamenlijk voorgezeten door Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en Mélanie Joly, de minister van Buitenlandse Zaken van Canada, en bijgewoond door de buitenlandministers van de EU. Het interministerieel comité zal de stand van de bilaterale betrekkingen evalueren en aanbevelingen doen om de samenwerking op gebieden van wederzijds belang het komende jaar verder te verdiepen.

De zitting vindt plaats op een kritiek moment voor de veiligheid van Europa. Op de agenda staan onder meer de gezamenlijke reactie op de brute oorlog, zonder aanleiding, van Rusland tegen Oekraïne en de wereldwijde gevolgen daarvan. Voorts komen de bilaterale samenwerking rond veiligheid en defensie en het strategisch partnerschap tussen de EU en de NAVO aan bod, alsook andere gedeelde prioriteiten van het buitenlands beleid, zoals de betrekkingen met China, de situatie in Afghanistan, Latijns-Amerika, de Sahel en het toenemende geostrategische belang van het noordpoolgebied.

De besprekingen met Canada - een van de naaste en meest gelijkgestemde partners van de EU - zullen ook gaan over het bevorderen van de bilaterale betrokkenheid bij de ondersteuning van de democratie, de mensenrechten en een op regels gebaseerde multilaterale orde, en over hechtere samenwerking rond de meest urgente mondiale uitdagingen, zoals duurzaam herstel van de COVID-19-pandemie, klimaatverandering, biodiversiteit, energiezekerheid en een mensgerichte digitale agenda.


1.

Meer over...

Delen

Terug naar boven