r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie wil journalisten en activisten beschermen tegen rechtszaken

woensdag 27 april 2022, 16:55
Een man met een bord in zijn handen met de tekst "FREE SPEECHT"

BRUSSEL (ANP) - Journalisten en activisten worden beschermd tegen rechtszaken die bedoeld zijn om hun het zwijgen op te leggen, als het aan de Europese Commissie ligt. Deze beproefde tactiek tegen onwelgevallige luizen in de pels neemt hand over hand toe, stelt de commissie.

Door hun critici voor de rechter te slepen proberen zakenlieden, politici of andere mensen met macht hen af te schrikken en op kosten te jagen. Maar in een democratie mogen rijkdom en macht nooit zwaarder wegen dan de waarheid, zegt Eurocommissaris Věra Jourová.

Om zulke zogeheten SLAPP-zaken terug te dringen wil de commissie onder meer dat rechters overduidelijk ongegronde processen tegen journalisten en activisten snel kunnen afwimpelen. Wie zo'n proces aanspant, moet de kosten dragen en bovendien kunnen worden bestraft. En slachtoffers moeten een schadevergoeding kunnen krijgen.

De voorstellen van de commissie gelden voor rechtszaken met een grensoverschrijdend karakter. Over puur nationale zaken gaan de EU-landen zelf, maar de commissie beveelt de lidstaten aan daarvoor soortgelijke maatregelen te nemen.

Delen

Terug naar boven