r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitter Europese Raad Michel: we zullen zorgen dat Oekraïne wint

woensdag 20 april 2022, 18:21
Zelensky en Michel voor Europese en Oekraiense vlaggen
Bron: The Council of the European Union

KIEV (ANP) - De Europese Unie zal alles doen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog wint die Rusland tegen het land is begonnen. "We willen de overwinning voor Oekraïne", zei voorzitter Charles Michel van de regeringsleiders van de EU-landen op bezoek in Kiev.

Michel blikt al vooruit naar de wederopbouw van het zwaar gehavende Oekraïne, die zo snel mogelijk zou moeten beginnen. Het internationale trustfonds dat de EU heeft aangekondigd, waaruit voor het herstel kan worden geput, wordt volgens de Belg over twee weken gelanceerd.

Die wederopbouw is ook belangrijk voor Oekraïnes streven naar het lidmaatschap van de EU. Michel voelt "een heel krachtige steun om jullie concreet te helpen in jullie keuze om een EU-pad te volgen voor jullie eigen toekomst", verklaarde hij. Brussel heeft de Oekraïense aanvraag volgens hem voortvarend ter hand genomen.

Oekraïne kan intussen blijven rekenen op militaire hulp van EU-landen nu Rusland aanstalten maakt voor een grootscheepse aanval op Oost-Oekraïne, verzekerde Michel. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die hem flankeerde, constateert dat het Westen zijn land inmiddels royaler wapens levert.

Ook krijgt Oekraïne Europese assistentie bij het opsporen en berechten van oorlogsmisdadigers. Michel kon naar eigen zeggen eerder op de dag in het plaatsje Borodjanka, niet ver van Kiev, zien wat zij hebben aangericht.

Delen

Terug naar boven