r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van wie wordt ons geld?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 10 juni 2022 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen M.Ö. (Mahir) Alkaya, J. (Jan) Middendorp e.a.
organisatie De Balie

Digitaal geld is handig. We betalen met onze telefoons, horloges, en natuurlijk de bankpas. Zo verdwijnt de geldautomaat, groeien pin-only-zaken, en gaan we langzaam over op een maatschappij waarin geld geen munt of biljet is, maar een getal op een bankrekening.

Intussen lijkt het erop dat Bitcoin de toekomst van digitaal geld wordt en werkt ook de Europese Centrale Bank aan een digitale Euro. Hoewel contant geld misschien niet net zo snel werkt als onze pinpas, is het wél politiek neutraal, inclusief, en bovendien van ons. Want: hoe handig digitaal bankieren ook is, bij elke transactie leggen we zeggenschap in de handen van de bank. Maar wat leveren we in met het verdwijnen van tastbaar geld? En wat krijgen we ervoor terug? Kunnen we een financieel systeem maken dat net zo handig is als pinnen, zonder onze zeggenschap uit handen te geven?

In De Balie spreken we over de toekomst van geld in de frictieloze maatschappij, met o.a. Mahir Alkaya, SP-Kamerlid en auteur van het boek Van wie wordt ons geld? Een avond over macht, geld en klinkende munten.

Over de sprekers

Mahir Alkaya is politicus voor de Socialistische Partij (SP) en zit sinds 18 januari 2018 in de Tweede Kamer. Hij was ambtenaar internationale zaken op het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast is hij auteur van het boek Van wie wordt ons geld?

Martijn van der Linden is lector New Finance aan de Haagse Hogeschool en voorzitter van Stichting Ons Geld. Zijn proefschrift aan de TU Delft gaat over mogelijke designs van het monetair-financieel systeem in het digitale tijdperk en zal in september verdedigd worden.

Jan Middendorp is oud-Kamerlid voor de VVD waar hij zich voornamelijk bezighield met digitale vraagstukken. In 2020 werd hij verkozen tot IT-politicus van het jaar. Voorafgaand aan zijn Kamerlidmaatschap werkte hij jaren als bankier in de internationale financiële sector bij o.a ABN Amro en Rothschild. Tegenwoordig is Jan Head Corporate Development & Strategy bij Bunq bank.

Bert Slagter is complexe systemen- en bitcoin-expert. Hij is mede-oprichter van het platform LekkerCryptisch, een platform van o.a. journalisten en bouwers die een breed scala aan onderwerpen bestuderen op het snijvlak van technologie en economie. Daarnaast schreef hij samen met Peter Slagter het boek Ons geld is stuk: en waarom Bitcoin de oplossing is.


Delen

Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven