r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Felle kritiek Kamer op Oekraïne-actie Ursula von der Leyen

maandag 11 april 2022, 0:31
Ursula von der Leyen © swiss-image.ch/Photo Valeriano DiDomenico/FLICKR

De belofte van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen dat Oekraïne versneld lid kan worden van de EU leidt tot een harde botsing in de Tweede Kamer. Dit meldt De Telegraaf.

Partijen als VVD, PVV en SP noemen haar plannen "onzinnig" en "onverstandig". D66 en GL tonen juist grote waardering. Wat opvalt, is dat coalitiepartijen VVD en D66 mijlenver uiteen liggen. Toetreding van een nieuwe lidstaat kan uitsluitend als alle EU-lidstaten, dus ook Nederland, daarmee instemmen.

Von der Leyen deed haar uitspraken vrijdag. Ze wil speciaal voor Oekraïne het opstarten van de toetredingsprocedure met vele maanden vervroegen. De EC-voorzitter wordt door kritische partijen een flinke dosis symboliek verweten, evenals het kweken van valse hoop. De daadwerkelijke toetredingsprocedure zal immers vele jaren vergen. Daarnaast, zo luidt de kritiek, is het voortrekken van Oekraïne niet te verkopen aan andere landen die al in de procedure zitten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski uitte een dikke week geleden in zijn toespraak in de Tweede Kamer zijn verlangen om snel EU-lid te worden. Het leverde hem toen een staande ovatie op van de aanwezige Kamerleden.

Delen

Terug naar boven