r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU eens over sancties, Rotterdam dicht voor Russische schepen

donderdag 7 april 2022, 22:40
Vrachtschip in Rotterdam
Bron: © Hans Nielen

BRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Rotterdam en andere havens in de Europese Unie moeten Russische schepen de toegang verbieden, behalve voor essentiële goederen waaronder voedsel. De EU-ambassadeurs zijn dat overeengekomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Ook mogen de lidstaten vanaf half augustus geen Russische kolen meer importeren en worden volgens ingewijden de dochters van president Vladimir Poetin aan de Europese sanctielijst toegevoegd.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder deze week dat de EU 4 miljard euro per jaar aan steenkool importeert uit Rusland. Ook een groot deel van de in Nederland verbruikte steenkool komt uit dat land. Daarnaast wordt de import van wodka en hout uit Rusland verboden.

Deze en meer sancties worden openbaar en van kracht op het moment dat ze in het officiële EU-publicatieblad staan. Dat wordt gezien als een formaliteit en gebeurt waarschijnlijk vrijdag. Het is het vijfde sanctiepakket van de EU sinds eind februari.

Een importverbod op gas is er niet gekomen. De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland en een importverbod zou een aantal lidstaten hard treffen.

Delen

Terug naar boven