r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland levert 150 militairen voor EU-interventiemacht in 2025

woensdag 6 april 2022, 17:52
Illustration
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat 150 militairen bijdragen aan de nieuwe EU-interventiemacht in 2025. Dat kondigde minister Kajsa Ollongren van Defensie aan op een conferentie in Brussel. Verder levert Nederland dan Boxer-pantserwielvoertuigen en medische ondersteuning.

De snel inzetbare interventiemacht moet de EU minder afhankelijk maken van de Amerikanen. De EU-lidstaten kwamen de vorming vorige maand overeen toen het Strategisch Kompas het groene licht kreeg. Daarin staat hoe het veiligheids- en defensiebeleid van de EU er de komende vijf tot tien jaar moet uitzien.

De oorlog in Oekraïne geeft een versnelling aan de Europese defensiesamenwerking. Lidstaten willen nauwer gaan samenwerken op militair gebied en meer geld gaan uitgeven aan de krijgsmacht. De NAVO en de EU ook moeten nauwer gaan samenwerken.

De ministers van Nederland, België en Luxemburg hopen dat hun militaire samenwerking "als voorbeeld kan dienen voor een meer grootschalig militaire samenwerking binnen de EU". De drie landen werken al decennia erg nauw samen.

Delen

Terug naar boven