r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland en Spanje willen Stabiliteitspact versoepelen

maandag 4 april 2022, 5:20
Open Dag EU 2017
Bron: The Council of the European Union

MEDIAWATCH (DE VOLKSKRANT) - Nederland en Spanje willen eurolanden met een hoge staatsschuld meer tijd geven om die af te bouwen, schrijft de Volkskrant. De strakke, uniforme voorschriften uit het Stabiliteitspact maken plaats voor maatwerk. In ruil voor deze souplesse geldt dat afspraken strikter worden nageleefd.

Minister Kaag van Financiën en haar Spaanse collega Calviño presenteren hun gezamenlijke voorstel maandag aan hun eurocollega’s. Het Spaans-Nederlandse initiatief is opmerkelijk: sinds jaar en dag zijn de twee landen elkaars felste tegenstanders in de Brusselse discussie over begrotingsdiscipline. Calviño zette de club van begrotingshaviken onder leiding van Kaags voorganger Hoekstra weg als een onbeduidend clubje. Hoekstra op zijn beurt torpedeerde Calviño’s campagne om Eurogroepvoorzitter te worden.

Het Nederlands-Spaanse plan laat de in het Europees Verdrag vastgelegde begrotingsnormen (maximaal 3 procent financieringstekort, maximaal 60 procent staatsschuld) ongemoeid. Verdragswijziging vergt immers een langdurige procedure met een ongewisse afloop. Maar het nieuwe plan zet de praktische toepassing van de schuldregel op de helling.

Delen

Terug naar boven