r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Zittend president Servië claimt overwinning bij verkiezingen

maandag 4 april 2022, 0:30
Aleksandar Vuāić
Bron: U.S. Department of State

BELGRADO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De zittende president van Servië, Aleksandar Vucic, claimt een ruime overwinning te hebben behaald bij de presidentsverkiezingen in zijn land. De overwinning zou de weg vrijmaken voor een nieuwe termijn als leider van zijn land. Vucic is sinds 2017 president van Servië en was tussen 2014 en 2017 ook al drie jaar premier van het land.

De president zei zondagavond in een televisietoespraak dat hij ruim twee miljoen stemmen heeft gekregen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daardoor komt hij volgens eigen zeggen uit op ongeveer 60 procent van de stemmen, wat een tweede ronde overbodig zou maken. De claim wordt bevestigd door de onafhankelijke organisatie Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie (CeSID). Die stelt op basis van een voorlopige telling dat Vucic 59 procent van de stemmen zou hebben gewonnen.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt echter pas maandag bekendgemaakt. De inwoners van Servië gingen zondag niet alleen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, maar brachten ook hun stem uit voor het parlement. Opiniepeilingen voorafgaand aan de stembusgang voorspelden dat de centrumrechtse partij van president Vucic ook in het parlement zijn meerderheid zal behouden.

Terug naar boven