r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS en EU kondigen extra Amerikaanse gasleveringen aan

vrijdag 25 maart 2022, 16:03
gewijzigd
Visit of Mike Pence, Vice President of the United States, to the EC
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten gaan Europa nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar, melden de Europese Unie en het Witte Huis. De extra levering is goed voor 8 tot 10 procent van de hoeveelheid gas die Europa nu nog jaarlijks van Rusland afneemt, zeggen de Amerikaanse president Biden en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.

Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. In 2030 willen de VS de EU van 50 miljard kubieke meter gas voorzien. Dat kan een derde van wat er jaarlijks uit Rusland komt vervangen. Die verveelvoudiging kan al binnen twee jaar in zicht komen, denken ingewijden.

De EU gaat hoogstwaarschijnlijk wel meer betalen dan wat het nu voor Russisch gas neerlegt, zeggen EU-bronnen. "Dat is nu eenmaal de prijs van vrijheid." De VS en de EU proberen de prijs wel te dempen. Ze mikken op langjarige contracten. In ruil voor zekerheid zouden leveranciers een lagere prijs moeten rekenen.

De uitvoering van de afspraken is strikt genomen aan het bedrijfsleven. Maar de VS en de EU hebben een grote rol in hun energiemarkt en gaan leveranciers in de gewenste richting duwen. Voor het extra vloeibare gas moeten wel als de wiedeweerga extra opslagtanks en verwerkingsinstallaties verrijzen.

De EU en de VS zetten verder in op gasbesparing. Ze gaan bijvoorbeeld het gebruik van slimme thermostaten stimuleren, zonnepaneelinstallateurs opleiden en het verstrekken van vergunningen voor groene energie vergemakkelijken.

Ook gaan ze de CO2-uitstoot van lng-installaties verminderen. Verder moet de lng-infrastructuur zo worden gebouwd dat die later voor waterstof kan dienen.

Ook Canada gaat extra lng leveren aan Europa, maar heeft daar wat meer tijd voor nodig. Europa is nu nog voor zo'n 40 procent van zijn gas afhankelijk van Rusland. In totaal neemt Europa jaarlijks tussen de 150 en 190 miljard kubieke meter gas af van Rusland. Daarvan stroomt 52 miljard kubieke meter door Oekraïne.

De laatste maanden namen de gasleveringen vanuit Noord-Amerika, voordien heel klein, al toe door de hoge prijs in de EU. Door de oorlog in Oekraïne is daar de Europese wens bijgekomen om van het Russische gas af te gaan.

Terug naar boven