r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS wil EU-leiders bewegen tot instellen extra sancties tegen Rusland

dinsdag 22 maart 2022, 20:58
Joe Biden
Bron: Official White House Photo by David Lienemann

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten kondigen deze week extra sancties aan tegen Rusland, zegt het Witte Huis. Dat zou donderdag moeten gebeuren als de Amerikaanse president Joe Biden ontmoetingen heeft met de NAVO en de Europese Unie in Brussel, heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meegedeeld.

Het gaat volgens hem om een volgend sanctiepakket. Een belangrijk onderdeel daarvan is aanscherping van bestaande strafmaatregelen om het Moskou nog moeilijker te maken om sancties te omzeilen, aldus Sullivan.

EU-kopstukken maakten ook al duidelijk te werken aan nieuwe strafmaatregelen nu Rusland ook na vier forse strafpakketten nog weinig aanstalten maakt de oorlog in Oekraïne te staken, maar steeds bruter optreedt. Maar oude tegenstellingen tussen de lidstaten dreigen weer op te spelen nu vooral de Russische export van gas, olie en steenkool als doelwitten overblijven. Daarom ligt het voor de hand om eerst te proberen om de werking van eerdere sancties te versterken, zeggen Brusselse bronnen.

Zo onderzoekt de EU of zij ook bijvoorbeeld familieleden kan aanpakken van gestrafte Russen, legde buitenlandminister Wopke Hoekstra maandag uit. Dat moet het hun onmogelijk maken om sancties te omzeilen door bezittingen en/of bestuursfuncties aan hen over te dragen.

Van strafmaatregelen tegen Russische fossiele brandstoffen ziet Nederland het voorlopig niet komen. Nederland staat daar wel voor open, maar heeft begrip voor het verzet van landen die zeggen dat gas en die olie nog niet te kunnen missen en wil de eenheid in de unie niet op het spel zetten.

Biden zal ook verdere Amerikaanse bijdragen aankondigen om de omstandigheden voor vluchtelingen en burgers in Oekraïne te verlichten. Veel mensen zitten nog vast in belegerde steden.

De president gaat volgens de veiligheidsadviseur tijdens zijn bezoek met de bondgenoten werken aan aanpassingen op langere termijn van de stationering van NAVO-troepen. Ook kondigt hij "gezamenlijke actie" aan voor het verbeteren van de energiezekerheid in Europa, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas.

Biden en zijn collega's van de 29 andere lidstaten krijgen donderdag op de NAVO-top ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski te spreken. Hij belt in, meldt persbureau Interfax Oekraïne.

Delen

Terug naar boven